Bert Roodhooft
Caroline De Bleeckere

Nederenamestraat 121
9700 Oudenaarde
055 30 07 99 | mail ons

Wat is osteopathie?

De term “osteopathie” is een samenvoeging van twee Griekse woorden “osteon” en “pathos”. “Osteon” betekent weefsel en “pathos” betekent gevoel. In de osteopathie gaat het dus om het voelen van de (beweging van de) weefsels.

De samenhang van alle bewegingen in het lichaam is het terrein van de osteopathie. Een verminderde beweeglijkheid van weefsels veroorzaakt een verstoorde doorbloeding en/of zenuwgeleiding in de weefsels. Zo geraakt een lichaam uit evenwicht wat kan leiden tot allerlei klachten, acute en/of chronische.

Daarnaast is een gezond lichaam in staat om zich aan te passen aan verschillende soorten belastingen. Het kan zichzelf onderhouden in een complete balans en harmonie. De bronnen om hierin te slagen zijn niet onuitputtelijk en soms is iets te belastend waardoor het lichaam zichzelf niet kan corrigeren. Osteopathie biedt dan hulp door het lichaam te ondersteunen in het hervinden van de beweeglijkheid, de energie en de capaciteit tot autoregulatie.

In de osteopatische behandeling staat het opsporen en verhelpen van de oorzaak van verlies aan beweeglijkheid centraal. We behandelen niet alleen klachten maar we zoeken ook naar het ontstaan ervan. De osteopaat denkt holistisch en zal dus steeds naar de “gehele” mens kijken. Hij zal zich niet laten “misleiden” door de klacht alleen.

Deze grondgedachten worden uitgevoerd door het functioneren van het totale organisme te beïnvloeden via manuele handelingen gebaseerd op dezelfde anatomie, fysiologie, neurologie, pathologie,… als in de klassieke geneeskunde.


Bert Roodhooft

In 1995 startte ik onmiddellijk na mijn studies als kinesitherapeut met de zesjarige opleiding aan het FICO (Flanders International College of Osteopathy) te Antwerpen. Ondertussen bouwden wij onze kinesitherapiepraktijk op.
In 2001 verdedigde ik met grote onderscheiding mijn thesis voor een internationale jury en kreeg een degree in de osteopathie (D.O.). Vanaf dan ben ik onmiddellijk gestart als osteopaat D.O. en deed Caroline de kinesitherapie verder.
Sedertdien geef ik af en toe voordrachten en is osteopathie mijn grote passie. Vandaar dat ik mij nog steeds vervolmaak dmv specifieke osteopathische postgraduate opleidingen, in binnen- en buitenland. Mijn grote interesses zijn naast het behandelen van volwassenen met de meest uiteenlopende problemen werken met baby's en kinderen.